Suiker nog verslavender dan drugs?
Suiker, de duivel, sluipmoordenaar of dikmaker van de 21e eeuw. Zomaar een paar bijnamen van dit, op het oog, onschuldige en zoet smakende goedje. Het wordt natuurlijk gebruikt in vele producten, veelal om smaak toe te voegen en producten lekker te maken. Wij mensen zijn over het algemeen namelijk dol op zoet. Zelfs zo dol dat we het idee hebben dat het verslavend werkt! Is suiker zo erg als wordt gezegd en werkt het zelfs verslavend? Wij van MyShapePlan zochten het voor je uit!
Suiker echt zo slecht?
Frisdrank, koek, snoep en suikerrijke toetjes. Toch wel de producten die gezien worden als slecht en ongezond. De hoeveelheden suiker in deze producten is enorm en daarom word je dik. Gelukkig voor zoetekauwen ligt dit iets anders! Suiker levert energie, net als alle andere macronutriƫnten zoals eiwit en vet. Dit zou in principe moeten betekenen dat je het gewoon kunt eten, zolang je ervoor zorgt dat je niet te veel energie binnen krijgt. En gelukkig is dit precies hoe het werkt. Evenals vet, kun je gewoon suiker eten zonder enig probleem. Het enige verschil is dat er vaak meer suiker in bewerkte producten zit dan je denkt, wat het lastig maakt om ervoor te zorgen dat je niet te veel energie binnen krijgt. Daarnaast zijn suikers ook niet per sƩ nodig, de enige functie die ze hebben is het leveren van energie en dat kan ook via andere bronnen.
Maar is het verslavend?
Om erachter te komen of het verslavend kan zijn moeten we eerst wat meer weten over hoe verslaving werkt. Zo heb je ten eerste twee soorten verslavingen. Substantieverslaving en procesverslaving. Bij substantieverslaving ben je verslaafd aan een stofje zoals cocaĆÆne, een procesverslaving gaat over een gedwongen gewoonte. Suiker zou dus behoren tot de substantieverslavingen.
Dopamine?
Bij een substantieverslaving wordt veelal gesproken over het stofje Dopamine. Dopamine wordt geassocieerd met het beloningssysteem van het lichaam en komt vrij bij mensen die drugs gebruiken. Ook bij mensen die suiker nemen komt dit stofje Dopamine vrij.
Lees ook eens: Afvallen: wat is het geheim?
Verschil tussen suiker en drugs
Slechts het vrijkomen van Dopamine betekent nog niet dat iemand verslaafd is. Bij een verslaving gebeurt er namelijk het volgende. Wanneer er drugs wordt gebruikt komt er Dopamine vrij, echter wordt de afvoer van Dopamine geblokkeerd. De Dopamine kan niet meer weg en de āoverstromingā die optreedt zorgt voor het gevoel van euforie. Je lichaam ziet dit als dreiging en gaat als reactie hierop in het vervolg minder Dopamine aanmaken voor dezelfde prikkel. Dit is ook precies de reden waarom je steeds meer moet gebruiken van dezelfde stof om dezelfde kick te krijgen. Bij suikerinname gebeurt dit niet en dus kan het geen verslaving zijn, we vinden het gewoon lekker!
Conclusie
Suiker wordt gezien als boosdoener van overgewicht en mensen denken zelfs dat het verslavend werkt. Wanneer suiker met mate wordt gebruikt is er helemaal niks mee aan de hand, want een teveel aan totale energie zorgt voor gewichtstoename en niet alleen suiker. Het verslavende effect wat drugs heeft is een blokkade van de Dopamine afvoer en hierdoor een vermindering van Dopamine aanmaak in het lichaam. Bij suiker treedt dit niet op en dus kan het geen verslaving zijn, we vinden het gewoon lekker! En zeg nou is eerlijk, heb je ooit iemand gezien die ās nachts wakker wordt en de pot suiker leegeet? Dit doen alcoholverslaafden bijvoorbeeld wel, zelfs met producten zoals terpentine!
Wil je meer informatie over verslaving en suiker? Bekijk dan de site van Fit as Faq eens!