Menu Sluiten

Koolhydraten slecht en overbodig?

Koolhydraten

Er hangt een vloek over. Koolhydraten zijn de duivel van de 21e eeuw. Je wordt er dik van, je wordt er ziek van, het is slecht voor je tanden, je darmen gaan er kapot van en kinderen krijgen er ADHD van. Toch blijven de instanties zeggen dat je ze nodig hebt, dat is gek toch? Hoe het nou echt zit lees je in deze blog.

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten hebben de grote functie om ons lichaam van energie te voorzien. Je kunt het eigenlijk zien als batterijtjes die het lichaam energie te geven om te doen wat ervan wordt verwacht. Daarnaast hebben we ook nog de vezels die onderdeel hiervan zijn. Een goede vezel-inname kan een positieve invloed hebben op de darmwerking. Evenals een gram eiwit, leveren een  koolhydraat 4 kcal per gram. Vezels leveren 2 kcal per gram. Je kunt ze vooral vinden in graanproducten, maar ook in suikerrijke producten.

Maar ze zijn toch overbodig?

Vaak wordt verondersteld dat koolhydraten overbodig zijn en hier valt inderdaad wat voor te zeggen. Ze hebben namelijk maar 1 hoofdfunctie en die functie is energie leveren. Dat kunnen vet en eiwitten ook. ze worden bijvoorbeeld niet gebruikt om belangrijke weefsels op te bouwen zoals eiwitten. Hierdoor lijkt het dus heel erg alsof ze volledig overbodig zijn. Echter kunnen onze hersenen alleen maar functioneren op glucose, de minst vertakte vorm van koolhydraten. Is er geen glucose, dan worden er ketonen gemaakt uit vetzuren om als brandstof van de hersenen te gebruiken en dit is niet efficiënt. Dat stukje over efficiëntie is een van de redenen waarom we koolhydraten wel in ons dieet willen hebben.

Ook interessant: Suiker nog verslavender dan drugs?

Koolhydraten tijdens afvallen

Wanneer je alle koolhydraten uit je dieet zou schrappen zal je als een gek af gaan vallen. Niet omdat je zo enorm goed bezig bent, maar omdat je al het vocht uit je lichaam verliest die de koolhydraten vasthielden. Eet je daarna weer normaal, dan heb je dat gewicht in een keer weer eraan. Het zijn wel de eerste producten waar je in kunt gaan snijden als je wat wilt afvallen. Een bepaalde hoeveelheid vet en eiwit hebben we daadwerkelijk nodig omdat die stoffen essentiële functies hebben. Koolhydraten hebben dit minder tot niet en loop je dus geen gevaar als je ze deels eruit haalt om op die manier een verlaging van de energie-inname te krijgen.

Koolhydraten en sport

Afhankelijk van wat voor soort sport je beoefent kunnen koolhydraten wel weer belangrijker zijn. Vooral wanneer je aan duursport doet zijn ze belangrijker. Dit komt weer doordat ze efficiënt energie kunnen leveren. Als je ze met vet vergelijkt dan heeft die eerste groep minder zuurstof nodig voor de verbranding en kan je dus efficiënter energie vrij maken. Wat enorm belangrijk is wanneer je een berg op fietst. Ook bij andere vormen van sport, zoals bijvoorbeeld krachtsport, hebben we er baat bij om een uur tot een aantal uur voor de training of wedstrijd een goede portie koolhydraatrijke voeding binnen te krijgen om hier energie uit te halen.

Wil je meer informatie over koolhydraten? Bekijk dan de site van FIT.nl eens!

Wil jij zelf aan de slag met je gewicht en duurzame resultaten behalen? Kijk dan hier tussen onze abonnementen!

Koolhydraten

Verwante berichten

Geef een reactie

×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to myshapeplan@outlook.com

× chat met ons!