Menu Sluiten

Keto: het geheim om makkelijk en snel af te vallen?

Keto

Het lijkt steeds belangrijker te worden om te voldoen aan het sociale ideaalbeeld. Dit zie je ook aan het groeiend aantal mensen dat bezig is met zijn of haar lichaam. Overal op Instagram staan de voorbeelden van hoe je eruit “hoort” te zien en mensen proberen er alles aan te doen om aan dit ideaalbeeld te voldoen. Het keto dieet is een dieet wat al jaren bekend is, maar ook in deze tijd weer enorm populair is. In deze blog zullen we je vertellen wat onze mening is over dit dieet.

Wat is het keto dieet?

Veel vet, weinig eiwit en zo min mogelijk koolhydraten. Dat vat eigenlijk het keto dieet samen. Wetenschappers hebben het ooit ontwikkeld om de hoeveelheid epileptische aanvallen te verminderen bij hun patiënten. Toen ze hiermee bezig waren kwamen ze erachter dat mensen er ook gewicht door verloren.

Werkende mechanisme van keto

Er wordt geclaimd dat het afvallen door meerdere factoren komt. Doordat je zo min mogelijk koolhydraten binnenkrijgt zeggen ze dat je lichaam vetten gaat gebruiken als voornaamste energiebron. Je lever breekt vetten af tot ketonen en die worden vervolgens gebruikt als energiebron in plaats van koolhydraten. Dit proces wordt ketose genoemd. Doordat je lichaam in deze staat van ketose verkeerd zou dit een bepaald effect hebben op je hormonen. Deze hormonen zouden er dan weer voor moeten zorgen dat je eetlust verminderd en je dus minder hongergevoel ervaart. Dit zou betekenen dat je niet eens hoeft te kijken hoeveel je eet, want je eet hoe dan ook minder.

Ook interessant: Koolhydraten slecht en overbodig?

Hoe zit het nou echt?

Wanneer je begint met het keto dieet zal je in een keer heel snel gewicht verliezen. De eerste dagen en weken zullen die kilo’s eraf vliegen. Helaas, dit zijn geen kilo’s vet, maar voornamelijk vocht. Koolhydraten houden vocht vast, wanneer je bijna alle koolhydraten dan uit je dieet schrapt zal al dit vocht je lichaam verlaten omdat niks het meer vast kan houden.

Ook is de energiebalans altijd leidend. Dit houdt in dat het niet uit maakt wat je eet, als het maar minder is dan je verbrandt en je zult afvallen. Eet je dus meer dan dat, dan zal je aankomen. Wanneer je eigen vetmassa dan wordt gebruikt als energiebron lijkt dat heel leuk, maar eet je alsnog teveel dan wordt dat vet gewoon weer vervangen doordat je overige energie opslaat. Afvallen met het keto dieet kan dus wel, maar het is geen geheime formule en zelfs een stuk lastiger!

Nadelige effecten van het keto dieet

Het kan dus werken, zolang je maar minder energie binnenkrijgt dan je verbrandt. Helaas is het keto dieet enorm streng. Een heleboel dingen mag je niet meer eten omdat er teveel koolhydraten in zitten. Het verbieden van zo’n grote groep producten is niet makkelijk en is daardoor op lange termijn voor bijna niemand haalbaar. Daarbij heeft het ook geen voordelen ten opzichte van een gebalanceerd dieet. Ook bevat het keto dieet geen volkoren producten. Deze producten zorgen voor een verlaagd risico op bepaalde ziektes en wil je zeker in je dieet hebben

Conclusie

Een dieet dat is ontstaan om epilepsie aanvallen te verminderen en tegenwoordig wordt ingezet voor drastisch gewichtsverlies. Helaas werkt het niet door de geclaimde mechanismen en werkt het enkel wanneer je minder eet dan je verbrandt. Het grootste nadeel van het dieet is dat het enorm streng is. Je sluit hele productgroepen uit doordat je geen koolhydraten binnen wilt krijgen. Dit is slechts voor een enkeling vol te houden, wat het een minder goed dieet maakt aangezien het risico op terugval enorm groot is.

Wil je meer informatie over ketogeen? Bekijk dan de site van FIT.nl eens!

Wil jij zelf aan de slag met je gewicht en duurzame resultaten behalen? Kijk dan hier tussen onze abonnementen!

Keto

Verwante berichten

Geef een reactie

×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to myshapeplan@outlook.com

× chat met ons!