Menu Sluiten

Intermittent fasting: de weg naar succes?

intermittent fasting

Sinds enige tijd zijn we bezig om nieuwe manieren te vinden hoe we nog efficiënter kunnen afvallen. Deze ontwikkeling komt vooral doordat het schoonheidsideaal steeds belangrijker is geworden. Een van deze nieuwe manieren is intermittent fasting. het wordt door sommigen gezien als de weg naar succes. Hoe het echt zit met zullen we je in deze blog vertellen.

Wat houdt intermittent fasting in?

Letterlijk gezien houdt het in dat je voor een bepaalde periode wel eet en een bepaalde periode niet eet, het zogenaamde vasten principe. in de periode dat je wel eet, mag je alles eten. De volgende 3 manieren van intermittent fasting worden vaak gebruikt:

  • Dag om dag: een dag wel eten gevolgd door een dag niet eten.
  • meerdere dagen vasten: 1 tot 3 dagen en de week niet eten in de rest van de week normaal eten.
  • Dagelijks vasten: binnen een tijdsbestek van 16 tot 20 uur aan een stuk door vasten, gevolgd door een periode van 4 tot 8 uur waarin je normaal eet.

Op vastendagen wordt er meestal wel wat gegeten, maar zo n min mogelijk. Producten die veel worden gegeten zijn groente en fruit, deze leveren namelijk heel weinig energie. Verder mag er gewoon water, koffie en thee gedronken worden, evenals caloriearme dranken.

Wat is het geclaimde werkend mechanisme van intermittent fasting?

Bij ieder dieet is het van belang dat er minder calorieën naar binnen gaan dan je verbrandt. Tenminste, zolang je gewicht wilt verliezen. dit is bij intermittent fasting niet anders. Naast gewicht verliezen gebeurt er nog wat anders wanneer je minder energie binnen krijgt dan je verbrandt. je lichaam komt namelijk in een soort crisis situatie terecht. Dit komt doordat je eigenlijk jezelf aan het verhongeren bent. als reactie op dit verhongeren van je lichaam gaat je lichaam energie besparen en een extra hoog hongergevoel geven. volgens aanhangers van het intermittent fasting systeem zou je niet in deze crisissituatie terechtkomen wanneer je hun theorie aanhoudt.

Daarnaast claimen ze dat het gemakkelijk is om af te vallen aangezien je in de periode dat je mag eten gewoon normaal kunt eten en niks bijzonders voor te doen. Tot slot zeggen ze ook dat je meer spiermassa behoudt met deze manier van afvallen in vergelijking tot reguliere afvalpogingen.

Ook interessant: Keto: het geheim om makkelijk en snel af te vallen?

Wat is daadwerkelijk het effect?

Er zijn meerdere studies gedaan waarin ze reguliere energie beperking vergelijken met deze manier van afvallen. allemaal concludeerden ze dat intermittent fasting even effectief is als regulier diëten. vind je dit dus een fijne manier van afvallen, dan is intermittent fasting een goed alternatief voor jou. tenminste, theoretisch gezien. In de praktijk zien we namelijk dat dit nogal wat beperkingen met zich meebrengt. Ten eerste is het heel lastig om sociale gebeurtenissen, zoals feestjes en etentjes te combineren met intermittent fasting. Daarnaast ben je ook bezig met het onderdrukken van je hongergevoel. Op deze manier creëer je eigenlijk een valse relatie tussen je lichaam en geest. Tot slot kun je je afvragen wat het effect is op de spiermassa. Er wordt geclaimd dat het zorgt voor minder spierverlies dan een regulier dieet, echter beperk je jezelf voor een langere periode in je eiwitinname. theoretisch gezien zou dit een negatief effect moeten hebben op de spiermassa.

Conclusie

Intermittent fasting is een dieetstijl die je kunt gebruiken als jij het prettig vindt en het past bij jouw levensstijl. Let alleen wel de volgende punten. Het werkt dus niet beter dan een regulier dieet, het is lastig om te combineren met een sociaal leven, je gaat je lichaamseigen gevoelens negeren en mogelijk heeft het een negatieve invloed op de behoud van je spiermassa.

Wil je meer informatie over intermittent fasting? Bekijk dan de site van het Voedingscentrum eens!

Wil jij zelf aan de slag met je gewicht en duurzame resultaten behalen? Kijk dan hier tussen onze abonnementen!

intermittent fasting

Verwante berichten

Geef een reactie

×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to myshapeplan@outlook.com

× chat met ons!